Parallel Programming of High-Performance Systems 2024 (on-site)

Europe/Berlin
02.135 (FAU Computer Science Building)

02.135

FAU Computer Science Building

Martensstr. 3 91058 Erlangen
Description

This on-site course, a collaboration of Erlangen National High Performance Computing Center (NHR@FAU) and Leibniz Supercomputing Center (LRZ), is targeted at students and scientists with interest in programming modern HPC clusters from the research group to the computing center level.

Topics covered include:

  • HPC Introduction
  • HPC Systems in Germany
  • Elements of MPI and OpenMP
  • OpenMP in Depth
  • MPI in Depth
  • Basic Computer Architecture: Shared Memory
  • Basic computer architecture: Distributed Memory
  • Basic Profiling Tools
  • Performance Pitfalls

See the timetable for details.

Prerequisites

Course participants should have a working UNIX/Linux knowledge (login with secure shell, shell commands, compilers, vi or emacs editors). Good working knowledge of at least one of the standard HPC languages: Fortran 95, C or C++ is also required

Hands-On

Exercises will be conducted on a Linux Cluster at NHR@FAU in Erlangen.

Content Level

The content level of the course is broken down as:

Beginner's content:

70%

Intermediate content:

30%

Advanced content:

0%

Community-targeted content:

0%

Language

English

Lecturers

G. Hager (NHR@FAU), A. Afzal (NHR@FAU), M. Wittmann (NHR@FAU), V. Weinberg (LRZ)

Prices and Eligibility

The course is open and free of charge for people from academia from the Member States (MS) of the European Union (EU) and Associated/Other Countries to the Horizon 2020 programme.

Withdrawal Policy

Please only register for the course if you are really going to attend. No-shows will be blacklisted and excluded from future events. If you want to withdraw your registration, please send e-mail to georg.hager@fau.de.

Registration
PPHPS 2024 Registration Form
28 / 28
    • 10:30 11:00
      Welcome and Introduction 30m
      Speaker: Dr. Volker Weinberg
    • 11:00 11:45
      HPC Introduction, Systems in Germany 45m
      Speaker: Dr. Georg Hager (Erlangen National High Performance Computing Center)
    • 11:45 12:15
      Hands-On: Logging in, working with code examples 30m
    • 12:15 13:15
      Lunch Break 1h
    • 13:15 15:00
      Elements of OpenMP and MPI 1h 45m
      Speaker: Dr. Volker Weinberg
    • 15:00 15:15
      Coffee Break 15m
    • 15:15 16:15
      Hands-On: OpenMP and MPI basics 1h
    • 16:15 17:00
      Basic Computer Architecture: Shared Memory 45m
      Speaker: Dr. Georg Hager (Erlangen National High Performance Computing Center)
    • 09:00 10:45
      OpenMP in Depth 1h 45m
      Speaker: Dr. Markus Wittmann
    • 10:45 11:00
      Coffee Break 15m
    • 11:00 12:00
      Hands-On: OpenMP 1h
    • 12:00 13:00
      Lunch Break 1h
    • 13:00 13:45
      Basic Computer Architecture: Distributed Memory 45m
      Speaker: Dr. Georg Hager (Erlangen National High Performance Computing Center)
    • 13:45 14:30
      MPI in Depth (I) 45m
      Speaker: Ayesha Afzal
    • 14:30 14:45
      Coffee Break 15m
    • 14:45 15:30
      MPI in Depth (II) 45m
      Speaker: Ayesha Afzal
    • 15:30 17:00
      Hands-On: MPI (and OpenMP) 1h 30m
    • 09:00 10:00
      Profiling Tools 1h
      Speakers: Ayesha Afzal, Dr. Georg Hager (Erlangen National High Performance Computing Center)
    • 10:00 10:45
      Hands-On: Profiling with gprof 45m
    • 10:45 11:00
      Coffee Break 15m
    • 11:00 12:00
      Hands-On: Profiling with ITAC 1h
    • 12:00 13:00
      Lunch Break 1h
    • 13:00 13:30
      Benchmarking and data presentation 30m
    • 13:30 14:00
      Performance pitfalls and how to spot them 30m
      Speaker: Dr. Georg Hager (Erlangen National High Performance Computing Center)
    • 14:00 14:30
      Hands-On 30m
    • 14:30 14:45
      Coffee Break 15m
    • 14:45 15:45
      Hands-On 1h
    • 15:45 16:00
      Wrap-up & adjourn 15m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×