10th KSETA Plenary Workshop 2023

Europe/Berlin
Dorint Hotel Durbach/Schwarzwald

Dorint Hotel Durbach/Schwarzwald

Almstraße 49 77770 Durbach
Description


All Fellows and Principal Investigators are cordially invited to participate in the tenth plenary workshop of the whole school. The aim of the workshop is to learn more about all the research fields in KSETA and to strenghten cooperation and team building.

The programm includes talks from external speakers and the new PIs will introduce themselves. The PhD students are invited to contribute with a talk or a poster. On Tuesday afternoon the PI session will take place. A preliminary timetable is already available. The final timetable will be published after the registration deadline in order to appropriately consider all fellow presentations.

Registration is open until 28 February.

Zoom-Meeting beitreten
https://kit-lecture.zoom.us/j/62172951381?pwd=eUIyTmN5V1ZNUnBTaVZsYW9EVFBCdz09

Participants
  • Adelina Lintuluoto
  • Alexander Elsenhans
  • Alexander Heidelbach
  • Alexander Lenz
  • Andreas Haungs
  • Andreas Kopmann
  • Anke-Susanne Müller
  • Anton Olsson
  • Augustin Vestner
  • Bianca Keilhauer
  • Bogdan Topko
  • Caroline Fengler
  • Cedric Verstege
  • Edyvania Emily Pereira Martins
  • Fabian Hummer
  • Federico Bontempo
  • Frank Hartmann
  • Frank Schröder
  • Frank Simon
  • Friederike Boehm
  • Giovani Dalla Valle Garcia
  • Greta Heine
  • Gudrun Heinrich
  • Günter Quast
  • Isabel Haide
  • Jannis Lang
  • Jaroslav Storek
  • Jelena Petereit
  • Jonas Arnsberg
  • Jonas Eppelt
  • Joscha Lauer
  • Jost von den Driesch
  • Julian Saffer
  • Kai Lukas Unger
  • Kathrin Bismark
  • Katrin Link
  • Klaus Eitel
  • Klaus Rabbertz
  • Lars Sowa
  • Lea Reuter
  • Lea Stockmeier
  • Lennard Busch
  • Leonard Hasselmann
  • Luca Scomparin
  • Lucas Kunz
  • Lukas Gülzow
  • Magnus Schlösser
  • Manuel Egner
  • Marco Link
  • Mark Weyrauch
  • Markus Klute
  • Markus Roth
  • Martn Lang
  • Matthias Steinhauser
  • Max Büsken
  • Maximilian Horzela
  • Megha Venugopal
  • Melih Kara
  • Michele Mormile
  • Monika Blanke
  • Moritz Bauer
  • Neven Kovac
  • Nicoline Hemme
  • Nikita Shadskiy
  • Nikos Karastathis
  • Pascal Reeck
  • Patrick Ecker
  • Pranav Sampathkumar
  • Ralph Engel
  • Raquel Lujan Miravet
  • Robert Ziegler
  • Sara Martinelli
  • Sascha Wüstling
  • Sebastian Wieland
  • Sergei Makarov
  • Shailaja Mohanty
  • Shefali .
  • Sowmiya Balan
  • Stefan Kiebacher
  • Tanja Hinderer
  • Thomas Mueller
  • Thomas Schwetz-Mangold
  • Tim Huege
  • Tim Voigtländer
  • Tista Mukherjee
  • Torben Ferber
  • Ulrich Husemann
  • Ulrich Nierste
  • Vera Hiu-Sze Wu
  • Virgile Dandoy
  • Vladimir Sidorenko
  • Wenjie Hou
  • Xhesika Koroveshi
    • 09:00 10:00
      Arrival and registration 1h room Straßburg (Dorint Hotel Durbach)

      room Straßburg

      Dorint Hotel Durbach

    • 10:00 10:30
      welcome coffee 30m
    • 10:30 11:30
      Welcome and news from KSETA 1h room Baden-Baden (Dorint Hotel Durbach)

      room Baden-Baden

      Dorint Hotel Durbach

      Speaker: Urlich Nierste (KSETA)
    • 11:30 12:30
      Talks by PhD room Baden-Baden (Dorint Hotel Durbach)

      room Baden-Baden

      Dorint Hotel Durbach

      • 11:30
        Absolute measurements for and with the radio detectors at the Pierre Auger Observatory 30m
        Speaker: Max Büsken (Karlsruhe Institute of Technology - ETP)
      • 12:00
        Higgs pair production in SMEFT at full NLO QCD: an investigation of truncation effects 30m
        Speaker: Jannis Lang (Institute for Theoretical Physics, Karlsruhe Institute of Technology (KIT))
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Calorimeter R&D for Higgs Factories - Inspiration for LHC Upgrades 1h room Baden-Baden (Dorint Hotel Durbach)

      room Baden-Baden

      Dorint Hotel Durbach

      The proposal of energy-frontier electron-positron colliders, now referred to as Higgs Factories, has triggered a broad R&D program to establish detector technologies required to fully exploit the physics capability of such a facility. One such example is highly granular calorimetry, which has been developed by the CALICE collaboration over the last two decades, and forms the central element of several detector concepts for future facilities. This technology has also been adopted for the CMS Phase II endcap calorimeter upgrade, the HGCAL. I will discuss the physics motivation for the development of highly granular calorimeters, summarize key steps towards the establishment of the technology as a viable solution for collider detectors, and discuss the challenges in transferring it from lepton colliders to LHC.

      Speaker: Frank Simon (KIT IPE)
    • 15:00 16:00
      Talks by PhD
    • 16:00 16:30
      Coffee 30m
    • 16:30 17:30
      Looking for Axion Dark Matter with Flavor 1h

      Standard Model extensions with light axions are well-motivated by the observed Dark Matter abundance and the Peccei-Quinn solution to the Strong CP Problem. In general such axions can have large flavor-violating couplings to SM fermions, which naturally arise in scenarios where the Peccei-Quinn symmetry also explains the hierarchical pattern of fermion masses and mixings. After a pedagogical introduction to these topics, I will discuss how these couplings allow for efficient axion production from the decays of SM particles, giving the opportunity to probe axion Dark Matter with precision flavor experiments, astrophysics and cosmology.

      Speaker: Robert Ziegler
    • 18:00 19:30
      Hiking 1h 30m
    • 18:15 22:00
      Wine tasting 3h 45m

      Departure for joint walk at 18:15h at the hotel
      Start of wine tasting 19:00h at Winzergenossenschafft

    • 19:30 20:00
      Dinner at the hotel 30m
    • 20:00 22:00
      Board Games 2h
    • 09:00 10:00
      Per Aspera ad Astra - Precision calculations for quark flavour physics 1h

      Quark flavour physics offers the possibility to test the Standard Model of particle physics and to search for extensions of it, which might also explain open questions like the origin of the matter-antimatter asymmetry in the Universe or the existence of dark matter in the Univers. We will give an overview of the main concepts and some very recent developments.

      Speaker: Alexander Lenz (Siegen University)
    • 10:00 10:30
      Coffee 30m
    • 10:30 11:00
      Talks by PhD
      • 10:30
        Simulating the radio emission from air showers with CORSIKA 8 30m
        Speaker: Nikos Karastathis (Karlsruhe Institute of Technology)
    • 11:00 12:00
      Bread and Butter Physics 1h

      The talk will cover the most recent development in the field of electroweak precision physics at the Large Hadron Collider. Special emphasis will be placed on the measurement of the W boson mass at the ATLAS experiment and its tension to the latest result of CDF. However, maybe the talk will be on axion-like particle searches at the LHC and beyond. The final choice depends on the properties of bread and butter.

      Speaker: Matthias Schott
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:10 13:30
      poster mounting 20m
    • 13:30 15:30
      poster session 2h
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m
    • 16:00 18:30
      Joint meeting of PIs and EB 2h 30m
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h
    • 19:30 21:00
      KCETA LG
    • 19:30 20:30
      Plenum of KSETA Fellows 1h
    • 09:00 10:00
      Talks by PhD
      • 09:00
        Cosmic Ray Detection at the South Pole: The Surface Array Enhancement of IceCube 30m
        Speaker: Shefali .
      • 09:30
        Semileptonic and hadronic b-decays 30m
        Speaker: Manuel Egner (KIT TTP)
    • 10:00 11:00
      Gravitational Waves 1h
      Speaker: Tanja Hinderer
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m
    • 11:30 12:30
      Talks by PhD
      • 11:30
        RD event reconstruction and mass sensitivity: spectral slope model for future improvements, uncertainty estimation with RICE distribution 30m
        Speaker: Sara Martinelli (IAP - KIT)
      • 12:00
        Search for a scalar induced stochastic gravitational wave background in the International Pulsar Timing Array Data Release 2 and NANOgrav 12.5 years datasets 30m
        Speaker: Virgile Dandoy
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Fundamental physics with the heaviest isotope of hydrogen 1h
      Speaker: Magnus Schlösser (Tritium Laboratory Karlsruhe - Institute of Astroparticle Physics)
    • 15:00 16:00
      Talks by PhD
    • 16:00 16:30
      Farewell coffee 30m
    • 16:30 16:50
      depature of bus about 16:30 h 20m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×